na podstawie wariacji na temat empanadas z whiteplate.com
Przygotowanie wymaga naprawdę dużo wolnego czasu (ok. 3 godziny na farsz + przygotowanie ciasta + prawie godzina lepienie pierogów + pieczenie). Ale czasem warto. Farszu można przygotować więcej i zamrozić.
farsz (na około 6 dwuosobowych obiadów):
ciasto (na około 3 dwuosobowe obiady):
sposób:
Zacząć od przygotowania ciasta. Masło pokroić w drobną kostkę i zagnieść z mąką. Dodać pozostałe składniki i wyrobić aksamitne ciasto. Schłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę.
Obrać i ugotować ziemniaki. Pokroić cukinię, pory, ziemniaki na drobną kostkę, posiekać czosnek i imbir, posiekać koperek i nać; ser żółty pokroić w niewielką kostkę. W garnku podsmażyć czosnek, por i imbir. Po kilku minutach dodać wszystkie suszone przyprawy, koncentrat, ziemniaki, cukinie, posmażyć na małym ogniu, aż warzywa zmiękną, dodać świeże zioła i posmażyć jeszcze chwilę. Zostawić do (przynajmniej lekkiego) przestygnięcia.
Cisto rozwałkować (nie przesadnie cienko) i wykrawać duże koła (od miseczki). Na środek każdego kłaść farsz i kostki sera żółtego. Zlepiać i zabezpieczać falbanką. układać na blasze do pieczenia falbanką do góry, bądź do boku. Każdy pieróg posypać odrobiną suszonej papryki.
Piec w temperaturze 180 stopni około 25 minut do zarumienienia.
Podawać z kwaśną śmietaną.
koniec.
Przygotowanie wymaga naprawdę dużo wolnego czasu (ok. 3 godziny na farsz + przygotowanie ciasta + prawie godzina lepienie pierogów + pieczenie). Ale czasem warto. Farszu można przygotować więcej i zamrozić.
farsz (na około 6 dwuosobowych obiadów):
- 3-4 średnie cukinie
- 2 średnie pory
- 6 średnich ziemniaków
- 8 ząbków czosnku
- 4 cm kawałek imbiru drobno posiekanego
- pęczek koperku
- pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich (bądź inna ziołowa mieszanka)
- 4 łyżeczki curry w proszku
- 2 łyżeczki papryki w proszku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- ser żółty (sporo na tę ilość... na 3 obiady tak ze 20 dag)
ciasto (na około 3 dwuosobowe obiady):
- 3 szklanki mąki
- płaska łyżeczka soli
- 300 g zimnego masła
- 6 łyżeczek soku z cytryny
- szklanka kwaśnej śmietany
- 2/3 szklanki zimnej wody
sposób:
Zacząć od przygotowania ciasta. Masło pokroić w drobną kostkę i zagnieść z mąką. Dodać pozostałe składniki i wyrobić aksamitne ciasto. Schłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę.
Obrać i ugotować ziemniaki. Pokroić cukinię, pory, ziemniaki na drobną kostkę, posiekać czosnek i imbir, posiekać koperek i nać; ser żółty pokroić w niewielką kostkę. W garnku podsmażyć czosnek, por i imbir. Po kilku minutach dodać wszystkie suszone przyprawy, koncentrat, ziemniaki, cukinie, posmażyć na małym ogniu, aż warzywa zmiękną, dodać świeże zioła i posmażyć jeszcze chwilę. Zostawić do (przynajmniej lekkiego) przestygnięcia.
Cisto rozwałkować (nie przesadnie cienko) i wykrawać duże koła (od miseczki). Na środek każdego kłaść farsz i kostki sera żółtego. Zlepiać i zabezpieczać falbanką. układać na blasze do pieczenia falbanką do góry, bądź do boku. Każdy pieróg posypać odrobiną suszonej papryki.
Piec w temperaturze 180 stopni około 25 minut do zarumienienia.
Podawać z kwaśną śmietaną.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz