empanadas

na podstawie wariacji na temat empanadas z whiteplate.com

Przygotowanie wymaga naprawdę dużo wolnego czasu (ok. 3 godziny na farsz + przygotowanie ciasta + prawie godzina lepienie pierogów + pieczenie). Ale czasem warto. Farszu można przygotować więcej i zamrozić.

farsz (na około 6 dwuosobowych obiadów):
  • 3-4 średnie cukinie
  • 2 średnie pory
  • 6 średnich ziemniaków
  • 8 ząbków czosnku
  • 4 cm kawałek imbiru drobno posiekanego
  • pęczek koperku
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich (bądź inna ziołowa mieszanka)
  • 4 łyżeczki curry w proszku
  • 2 łyżeczki papryki w proszku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ser żółty (sporo na tę ilość... na 3 obiady tak ze 20 dag)


ciasto (na około 3 dwuosobowe obiady):
  • 3 szklanki mąki
  • płaska łyżeczka soli
  • 300 g zimnego masła
  • 6 łyżeczek soku z cytryny
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • 2/3 szklanki zimnej wody



sposób:

Zacząć od przygotowania ciasta. Masło pokroić w drobną kostkę i zagnieść z mąką. Dodać pozostałe składniki i wyrobić aksamitne ciasto. Schłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę.

Obrać i ugotować ziemniaki. Pokroić cukinię, pory, ziemniaki na drobną kostkę, posiekać czosnek i imbir, posiekać koperek i nać; ser żółty pokroić w niewielką kostkę. W garnku podsmażyć czosnek, por i imbir. Po kilku minutach dodać wszystkie suszone przyprawy, koncentrat, ziemniaki, cukinie, posmażyć na małym ogniu, aż warzywa zmiękną, dodać świeże zioła i posmażyć jeszcze chwilę. Zostawić do (przynajmniej lekkiego) przestygnięcia.

Cisto rozwałkować (nie przesadnie cienko) i wykrawać duże koła (od miseczki). Na środek każdego kłaść farsz i kostki sera żółtego. Zlepiać i zabezpieczać falbanką. układać na blasze do pieczenia falbanką do góry, bądź do boku. Każdy pieróg posypać odrobiną suszonej papryki.

Piec w temperaturze 180 stopni około 25 minut do zarumienienia.

Podawać z kwaśną śmietaną.

koniec.

Komentarze