zupa porowo-ziemniaczana

przepis za: http://whiteplate.com/2016/10/zupa-porowo-ziemniaczana-wg-clausa-meyera/


składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 średnie lub duże pory
  • pół kostki masła
  • 5 gałązek świeżego tymianku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kubek (ok 200 ml) śmietanki
  • koperek
  • sól, pieprz

sposób:

Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i zamoczyć przez 10 min. Pora poszatkować na plasterki. W garnku rozpuścić masło i wrzucić wyjęte z wody ziemniaki, po chwili dodać pora; zeszklić. Dodać posiekany drobno czosnek, sól pieprz i obrany z gałązek tymianek. Podsmażyć wszystko chwilę, następnie dolać wody i gotować całość, aż ziemniaki będą miękkie. Teraz dolać śmietanki. Podawać posypane koperkiem.

koniec.

Komentarze