przepis za: http://whiteplate.com/2016/10/zupa-porowo-ziemniaczana-wg-clausa-meyera/
składniki:
składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 średnie lub duże pory
- pół kostki masła
- 5 gałązek świeżego tymianku
- 2-3 ząbki czosnku
- kubek (ok 200 ml) śmietanki
- koperek
- sól, pieprz
sposób:
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i zamoczyć przez 10 min. Pora poszatkować na plasterki. W garnku rozpuścić masło i wrzucić wyjęte z wody ziemniaki, po chwili dodać pora; zeszklić. Dodać posiekany drobno czosnek, sól pieprz i obrany z gałązek tymianek. Podsmażyć wszystko chwilę, następnie dolać wody i gotować całość, aż ziemniaki będą miękkie. Teraz dolać śmietanki. Podawać posypane koperkiem.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz