inspirowane: http://www.italian-traditions.com/en/food-beverage/recipes/first-courses/pasta-alla-norma
składniki (na cztery porcje):
sposób:
Bakłażana pokroić w cienkie plastry, obficie posolić, ułożyć na durszlaku i mocno przycisnąć talerzykiem. Pozostawić tak na przynajmniej godzinę. W tym czasie przeciśnięte ząbki czosnku i podsmażyć (do zezłocenia; nie spalić) na oliwie. Dodać przecier i na najmniejszym ogniu redukować; dodać posiekaną papryczkę bez pestek. Bakłażany umyć z soli, osuszyć w ręcznikach papierowych i usmażyć z obu stron na niezbyt płytkim oleju (można spróbować w piekarniku). Zezłocić, nie spalić. Następnie bakłażana osączyć nieco z oleju i pokroić w kostkę, po czym dodać do sosu. Jeśli trzeba doprawić solą.
Ugotować makaron i wymieszać z sosem. Podawać posypane tartym serem.
koniec.
składniki (na cztery porcje):
- 1 średni bakłażan
- ok. 800 ml dobrego przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku (nie więcej)
- papryczka chilli
- sól
- starty twardy ser
- makaron (najlepiej trofie lub casarecce)
sposób:
Bakłażana pokroić w cienkie plastry, obficie posolić, ułożyć na durszlaku i mocno przycisnąć talerzykiem. Pozostawić tak na przynajmniej godzinę. W tym czasie przeciśnięte ząbki czosnku i podsmażyć (do zezłocenia; nie spalić) na oliwie. Dodać przecier i na najmniejszym ogniu redukować; dodać posiekaną papryczkę bez pestek. Bakłażany umyć z soli, osuszyć w ręcznikach papierowych i usmażyć z obu stron na niezbyt płytkim oleju (można spróbować w piekarniku). Zezłocić, nie spalić. Następnie bakłażana osączyć nieco z oleju i pokroić w kostkę, po czym dodać do sosu. Jeśli trzeba doprawić solą.
Ugotować makaron i wymieszać z sosem. Podawać posypane tartym serem.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz