składniki na 4 porcje:
sposób:
Pora umyć i pokroić w półkola; podsmażyć na dużym ogniu na maśle z dodatkiem rozmarynu i czosnku, tak by zaczął miejscami brązowieć. Zdjąć z patelni; połowę przełożyć na dużą patelnię, na której będzie przygotowywany ryż, drugą połowę odłożyć. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojone w plastry pieczarki do zezłocenia; na końcu posolić i popieprzyć. Międzyczasie przygotować bulion z kostek rosołowych. Na dużej patelni: podsmażyć ryż na połowie pora, Następnie postępować jak to z risottem: dolewać bulionu i mieszać, aż ryż będzie miękki. W wolnej chwili na suchej patelni uprażyć orzechy. Pod koniec przygotowywania ryżu dodać resztę pora, pieczarki i orzechy, Wymieszać i przykryć. Po rozłożeniu na talerze posypać serem i natką (obficie).
koniec.
- 2 szklanki ryżu arborio lub 1,5 szkl. ryżu do sushi lub 3/4 szkl. ryżu zwykłego
- 1 duży por
- ok. 0,5 kg pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- tarty twardy ser
- natka pietruszki
- dwie garści posiekanych orzechów włoskich
- 2 grzybowe kostki rosołowe
- rozmaryn (gałązka świeżego lub łyżeczka suszonego)
- sól, pieprz
- masło klarowane
- woda
sposób:
Pora umyć i pokroić w półkola; podsmażyć na dużym ogniu na maśle z dodatkiem rozmarynu i czosnku, tak by zaczął miejscami brązowieć. Zdjąć z patelni; połowę przełożyć na dużą patelnię, na której będzie przygotowywany ryż, drugą połowę odłożyć. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojone w plastry pieczarki do zezłocenia; na końcu posolić i popieprzyć. Międzyczasie przygotować bulion z kostek rosołowych. Na dużej patelni: podsmażyć ryż na połowie pora, Następnie postępować jak to z risottem: dolewać bulionu i mieszać, aż ryż będzie miękki. W wolnej chwili na suchej patelni uprażyć orzechy. Pod koniec przygotowywania ryżu dodać resztę pora, pieczarki i orzechy, Wymieszać i przykryć. Po rozłożeniu na talerze posypać serem i natką (obficie).
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz