składniki:
sposób:
Liście z wiśni gotować przez 20 min., odstawić; aronię gotować przez 20 min., odstawić. Oba wywary zlać razem, dodać cukru i gotować kolejne 20 minut (w międzyczasie zbierając pianę). Ostudzić i do zimnego wlać spirytus. Zlać do butelek. Można dodać cynamon lub laskę wanilii. Można pić bardzo szybko.
koniec.
- 2 kg aronii + 2 litry wody
- 200 liści z wiśni + 2 litry wody
- 2 kg cukru (raczej mniej, jeśli nie lubi się b. słodkich nalewek) + 4 dag kwasku cytrynowego (sądzę, że można go zamienić na sok z cytryny)
- 1 litr spirytusu
sposób:
Liście z wiśni gotować przez 20 min., odstawić; aronię gotować przez 20 min., odstawić. Oba wywary zlać razem, dodać cukru i gotować kolejne 20 minut (w międzyczasie zbierając pianę). Ostudzić i do zimnego wlać spirytus. Zlać do butelek. Można dodać cynamon lub laskę wanilii. Można pić bardzo szybko.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz