klopsiki z indyka w sosie pomidorowym

[przepis inspirowany: http://whiteplate.com/2014/06/klopsiki-w-sosie-z-pieczonych-pomidorow/]

składniki:

na klopsy
  • 0,4-0,5 kg mielonego mięsa udźca indyczego
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5-1 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • bułka tarta
  • posiekana natka pietruszki (opcjonalnie)

na sos
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 l przecieru pomidorowego
  • 1-2 puszki pomidorów pociętych
  • marchew
  • 2 gałązki rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • masło / śmietanka


sposób:

Zacząć od sosu: cebulę, czosnek posiekać w kostkę zeszklić w garnku; dodać pokrojoną w plastry marchew i posmażyć jeszcze chwilę. Następnie dodać przecier i pomidory w puszce i rozmaryn w całości. Doprawić i pogotować aż marchew będzie miękka. Wyjąć twarde gałęzie rozmarynu, a powstały sos zblendować. Dodać masło (około 1/3 kostki), bądź śmietankę i ewentualnie wodę (jeśli za gęste). W czasie gotowania się sosu przygotować klopsy: mięso wymieszać z jajkiem i przyprawami, a następnie stopniowo dodawać bułkę tartą do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Klopsy powinny mieć wielkość orzecha włoskiego, delikatnie je obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z dwóch stron w średnio niskiej temperaturze na oleju sięgającym przynajmniej 1/4 wysokości klopsów. Po usmażeniu odłożyć na bok. Zblendowany sos postawić ponownie na ogień i wrzucić usmażone klopsy. Podusić wszystko razem jeszcze ok. 10 minut.

Wersja na rażący brak czasu: sos można uprościć do przecieru pomidorowego z przyprawami i rozmarynem.

koniec.


Komentarze