sernik z gruszkami + wersja wege

składniki:

spód:
  • 170 g zmielonych herbatników maślanych
  • 80 g masła stopionego
  • szczypta cynamonu
masa na twarogu mlecznym:
  • 600 g zmielonego twarogu
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • 5 jajek
  • niepełna szklanka cukru
  • 2 średniej wielkości gruszki
masa na twarogu wege:
  • 600 g "twarogu", czyli: 250 g ugotowanej, właściwie nieco rozgotowanej, kaszy jaglanej (ok. 120 g kaszy suchej) + 250 g orzechów nerkowca pogotowanych przez 15 min (zwiększą wagę do ok. 350 g) + sok i skórka z 1,5 cytryny + szczypta soli. Wagowo po zblendowaniu nerkowców i dodaniu kaszy powinno wyjść 600 g.
  • 80 g masła (może nawet jeszcze więcej?)
  • 5 jajek
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 90-100 g cukru
  • ok. 10 g cukru waniliowego (można więcej)
  • szczypta soli
  • 3 gruszki

sposób:

Herbatniki wymieszać z masłem i cynamonem. Wyłożyć masę na małą blaszkę i mocno docisnąć. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Ser, cukier, śmietanę i jajka zmiksować na wolnych obrotach, jak najkrócej, żeby masa się nie zapowietrzyła. Na masie ciasteczkowej ułożyć pokrojone w plastry gruszki (zachować centymetrowy odstęp od brzegu) - w wersji wege gruszki pokroić na trójkątne kawałki - plastry są za cienkie i nikną w smaku ciasta, a następnie wylać masę serową. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 70 minut. Po ostudzeniu włożyć do lodówki, najlepiej na noc. 

Komentarze