składniki:
spód:
spód:
- 170 g zmielonych herbatników maślanych
- 80 g masła stopionego
- szczypta cynamonu
masa na twarogu mlecznym:
- 600 g zmielonego twarogu
- 5 łyżek śmietany 18%
- 5 jajek
- niepełna szklanka cukru
- 2 średniej wielkości gruszki
masa na twarogu wege:
- 600 g "twarogu", czyli: 250 g ugotowanej, właściwie nieco rozgotowanej, kaszy jaglanej (ok. 120 g kaszy suchej) + 250 g orzechów nerkowca pogotowanych przez 15 min (zwiększą wagę do ok. 350 g) + sok i skórka z 1,5 cytryny + szczypta soli. Wagowo po zblendowaniu nerkowców i dodaniu kaszy powinno wyjść 600 g.
- 80 g masła (może nawet jeszcze więcej?)
- 5 jajek
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 90-100 g cukru
- ok. 10 g cukru waniliowego (można więcej)
- szczypta soli
- 3 gruszki
sposób:
Herbatniki wymieszać z masłem i cynamonem. Wyłożyć masę na małą blaszkę i mocno docisnąć. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Ser, cukier, śmietanę i jajka zmiksować na wolnych obrotach, jak najkrócej, żeby masa się nie zapowietrzyła. Na masie ciasteczkowej ułożyć pokrojone w plastry gruszki (zachować centymetrowy odstęp od brzegu) - w wersji wege gruszki pokroić na trójkątne kawałki - plastry są za cienkie i nikną w smaku ciasta, a następnie wylać masę serową. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 70 minut. Po ostudzeniu włożyć do lodówki, najlepiej na noc.
Komentarze
Prześlij komentarz