składniki (na jeden obiad - 8 klusek):
sposób:
Roztopić w garnku masło, zdjąć z ognia, dodać mąkę, cukier, wodę, jajko, sól, drożdże. Wyrobić. Jeśli ciasto się klei za bardzo, dodać mąki. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Po tym czasie podzielić na równe bułeczki, można nadziewać dżemem. Po chwili rośnięcia na blacie (tyle ile zajmie przygotowywanie pozostałych bułeczek), gotować na parze przez 13 minut.
koniec.
- 50 g masła
- 2/3-3/4 szklanki wody
- 1 jajko
- szczypta soli
- drożdże
- łyżeczka cukru
- ok. 300 g mąki
- ew. dżem jagodowy
sposób:
Roztopić w garnku masło, zdjąć z ognia, dodać mąkę, cukier, wodę, jajko, sól, drożdże. Wyrobić. Jeśli ciasto się klei za bardzo, dodać mąki. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Po tym czasie podzielić na równe bułeczki, można nadziewać dżemem. Po chwili rośnięcia na blacie (tyle ile zajmie przygotowywanie pozostałych bułeczek), gotować na parze przez 13 minut.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz