ciasto marchewkowe - do sprawdzenia

Ciasto wychodzi smaczne, ale słabo wyrośnięte. W nawiasie kwadratowym proporcje sugerowanych modyfikacji.

Podane proporcje wystarczają ma małą blaszkę 18 cm x 29 cm.

składniki:
na ciasto:
  • 320 g startej na drobnych oczkach marchewki [300 g startej na drobnych oczkach marchewki odciśniętej nieco z soku]
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 [2,5 szkl.] szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • [1/2 łyżeczki] szczypta soli
  • 3/4 kostki masła [0,5 kostki masła]
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka mielonych goździków
na masę:
  • pół kostki miękkiego masła
  • 250 g serka mascarpone [mielonego delikatnego twarogu lub orzechów nerkowca]
  • 0,5 szklanki cukru

sposób:

Roztopić masło i ostudzić. Następnie miksowało się mokre i dodawało suche, na końcu marchew. Sugeruję: Zmiksować żółtka z cukrem. Dodać nie za ostudzone masło, zmiksować. Osobno połączyć wszystkie suche składniki. Stopniowo dodawać suche do mokrych i mieszać warzęchą. Osobno ubić pianę z białek (a może cukier dodać do białek i powstanie sztywniejsza piana?). Do gładkiej masy dodać startą marchew i delikatnie wmieszać pianę z białek.
Piec w 180 st przez 40 min, do suchego patyczka.
Składniki na masę zmiksować razem. Kiedy ciasto ostygnie przekroić na dwa blaty i przełożyć masą.

koniec.

Komentarze