Ciasto wychodzi smaczne, ale słabo wyrośnięte. W nawiasie kwadratowym proporcje sugerowanych modyfikacji.
Podane proporcje wystarczają ma małą blaszkę 18 cm x 29 cm.
składniki:
na ciasto:
sposób:
Podane proporcje wystarczają ma małą blaszkę 18 cm x 29 cm.
składniki:
na ciasto:
- 320 g startej na drobnych oczkach marchewki [300 g startej na drobnych oczkach marchewki odciśniętej nieco z soku]
- 3 jajka
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 [2,5 szkl.] szklanki mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- [1/2 łyżeczki] szczypta soli
- 3/4 kostki masła [0,5 kostki masła]
- 2 łyżeczki cynamonu
- łyżeczka mielonych goździków
na masę:
- pół kostki miękkiego masła
- 250 g serka mascarpone [mielonego delikatnego twarogu lub orzechów nerkowca]
- 0,5 szklanki cukru
sposób:
Roztopić masło i ostudzić. Następnie miksowało się mokre i dodawało suche, na końcu marchew. Sugeruję: Zmiksować żółtka z cukrem. Dodać nie za ostudzone masło, zmiksować. Osobno połączyć wszystkie suche składniki. Stopniowo dodawać suche do mokrych i mieszać warzęchą. Osobno ubić pianę z białek (a może cukier dodać do białek i powstanie sztywniejsza piana?). Do gładkiej masy dodać startą marchew i delikatnie wmieszać pianę z białek.
Piec w 180 st przez 40 min, do suchego patyczka.
Składniki na masę zmiksować razem. Kiedy ciasto ostygnie przekroić na dwa blaty i przełożyć masą.
koniec.
Piec w 180 st przez 40 min, do suchego patyczka.
Składniki na masę zmiksować razem. Kiedy ciasto ostygnie przekroić na dwa blaty i przełożyć masą.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz