składniki:
(z podanych ilości wyjdzie ilość dla 3 osób, pełna foremka do tarty)
ciasto:
- drożdże
- łyżeczka cukru
- 20 g stopionego masła lub oliwy
- pół szklanki mleka
- 1 i 2/3 szklanki mąki
- jajko
- szczypta soli
- ćwierć opakowania sera ricotta
- ok. pół filiżanki startego parmezanu/dziugasa
- 125 g serka śmietankowego
- pół kulki mozarelli
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- płatki słodkiej papryki
- ew. świeża bazylia
- ok. 1/4 kostki roztopionego masła
- dwa małe ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sposób:
Przygotować ciasto drożdżowe, ostawić do krótkiego wyrośnięcia (nie więcej niż godzinę). Sery mozarella i dziugas zetrzeć, dodać ricottę i serek śmietankowy, czosnek, pietruszkę i wymieszać. Ciasto wyrobić i podzielić na ok. 9 części. Każdą część zawiązać w supeł i ułożyć przy ściankach naczynia. Do powstałej "dziury" włożyć farsz serowy. Stopić masło, dodać zmiażdżony czosnek, posiekaną pietruszkę - emulsję rozprowadzić po węzłach. Wierzch można posypać startym dziugasem. Włożyć do maksymalnie rozgrzanego piekarnika, po 5 minutach skręcić o połowę - piec jeszcze 15 minut.
koniec.
P.S. Jeśli ciasto robimy z masłem można go zrobić więcej i do nadmiaru dodać 3-5 szczypt cukru, a następnie zapleść w warkocz. Piec razem (ew. kilka minut krócej) - otrzymamy chałkę.
Komentarze
Prześlij komentarz