węzeł serowy


składniki:
(z podanych ilości wyjdzie ilość dla 3 osób, pełna foremka do tarty)

ciasto:
  • drożdże
  • łyżeczka cukru
  • 20 g stopionego masła lub oliwy
  • pół szklanki mleka
  • 1 i 2/3 szklanki mąki
  • jajko
  • szczypta soli
farsz:
  • ćwierć opakowania sera ricotta
  • ok. pół filiżanki startego parmezanu/dziugasa 
  • 125 g serka śmietankowego
  • pół kulki mozarelli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • płatki słodkiej papryki
  • ew. świeża bazylia
oraz:
  • ok. 1/4 kostki roztopionego masła
  • dwa małe ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki


sposób:

Przygotować ciasto drożdżowe, ostawić do krótkiego wyrośnięcia (nie więcej niż godzinę). Sery mozarella i dziugas zetrzeć, dodać ricottę i serek śmietankowy, czosnek, pietruszkę i wymieszać. Ciasto wyrobić i podzielić na ok. 9 części. Każdą część zawiązać w supeł i ułożyć przy ściankach naczynia. Do powstałej "dziury" włożyć farsz serowy. Stopić masło, dodać zmiażdżony czosnek, posiekaną pietruszkę - emulsję rozprowadzić po węzłach. Wierzch można posypać startym dziugasem. Włożyć do maksymalnie rozgrzanego piekarnika, po 5 minutach skręcić o połowę - piec jeszcze 15 minut.

koniec.

P.S. Jeśli ciasto robimy z masłem można go zrobić więcej i do nadmiaru dodać 3-5 szczypt cukru, a następnie zapleść w warkocz. Piec razem (ew. kilka minut krócej) - otrzymamy chałkę.





Komentarze