składniki:
sposób:
Drożdże z cukrem wymieszać odstawić do spienienia. Wyrobić wszystko razem, odstawić do wyrośnięcia nie dłużej niż na godzinę. Wyrobić ponownie, zapleść warkocz, zostawić do wyrośnięcia jeszcze na jakieś 15 min. Wierzch posmarować jajkiem, bądź masłem; ew. posypać kruszonką. Piec w maksymalnie rozgrzanym piekarniku przez 5 min, następnie skręcić do połowy jego mocy i piec jeszcze 12-15 min.
koniec.
- 1/5 - 1/4 kostki drożdży lub 4 g suszonych drożdży
- ok. 4 łyżeczki cukru
- 50 g stopionego masła
- pół szklanki mleka
- jajko
- szczypta soli
- 1,5 - 2 szklanki mąki (ok. 250g)
sposób:
Drożdże z cukrem wymieszać odstawić do spienienia. Wyrobić wszystko razem, odstawić do wyrośnięcia nie dłużej niż na godzinę. Wyrobić ponownie, zapleść warkocz, zostawić do wyrośnięcia jeszcze na jakieś 15 min. Wierzch posmarować jajkiem, bądź masłem; ew. posypać kruszonką. Piec w maksymalnie rozgrzanym piekarniku przez 5 min, następnie skręcić do połowy jego mocy i piec jeszcze 12-15 min.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz