przepis przeklejony od Kulinarnego Splina (na tyle dobry, że nie ma co zmieniać)
składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej 450
- 1/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, zamiennie może być soda oczyszczona
- 2 jajka
- 1/4 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła klarowanego
- spora szczypta soli
- 1 szklanka jogurtu naturalnego - gładkiego
- 1/4 szklanki mleka
- 1,5 szklanki kefiru (z kefirem chyba lepsze)
sposób:
Suche składniki mieszamy, dodajemy jogurt i mleko oraz rozkłócone jajka. Całość mieszamy, na koniec dodając tłuszcz. Po wmieszaniu tłuszczu w masę, ciasto odstawiamy na 1/2 godziny, aby dać czas glutenowi zawartemu w mące. Masa powinna być lejąca, ale gęsta.
smażenie:
To istotny element. Patelnia mam być ciepła, nie gorąca. Proces smażenia tego typu naleśników trochę trwa. Patelnię przecieramy papierowym ręcznikiem nawilżonym olejem, ciasto ma w sobie wystarczającą ilość tłuszczu. Wylewamy ciasto i czekamy aż na jago powierzchni pojawią się niewielkie kratery, wówczas wiemy, że temperatura przeszła przez całą grubość placka. Naleśniki przewracamy, odczekujemy chwilę i lekko dociskamy do patelni, aby wyrównać powierzchnię, gdyż w części środkowej będzie ciasto bardziej rosło. I tyle.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz