naleśniki / placki z amerykańskich filmów

przepis przeklejony od Kulinarnego Splina (na tyle dobry, że nie ma co zmieniać)


składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej 450 
  • 1/4 szklanki cukru 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, zamiennie może być soda oczyszczona 
  • 2 jajka 
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła klarowanego 
  • spora szczypta soli
oraz:
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego - gładkiego 
  • 1/4 szklanki mleka 
lub:
  • 1,5 szklanki kefiru (z kefirem chyba lepsze)

sposób:

Suche składniki mieszamy, dodajemy jogurt i mleko oraz rozkłócone jajka. Całość mieszamy, na koniec dodając tłuszcz. Po wmieszaniu tłuszczu w masę, ciasto odstawiamy na 1/2 godziny, aby dać czas glutenowi zawartemu w mące. Masa powinna być lejąca, ale gęsta.

smażenie:

To istotny element. Patelnia mam być ciepła, nie gorąca. Proces smażenia tego typu naleśników trochę trwa. Patelnię przecieramy papierowym ręcznikiem nawilżonym olejem, ciasto ma w sobie wystarczającą ilość tłuszczu. Wylewamy ciasto i czekamy aż na jago powierzchni pojawią się niewielkie kratery, wówczas wiemy, że temperatura przeszła przez całą grubość placka. Naleśniki przewracamy, odczekujemy chwilę i lekko dociskamy do patelni, aby wyrównać powierzchnię, gdyż w części środkowej będzie ciasto bardziej rosło. I tyle.

koniec.

Komentarze