burgery / kotlety do burgerów

składniki:
  • 2/3 szklanki suchej fasoli namoczonej przez noc i ugotowanej lub 2 puszki fasoli, może być czerwona, może być mieszana (fasolę opłukać i odsączyć) można zastąpić szklanką dzień wcześniej ugotowanej i odsączonej zielonej soczewicy
  • 1 jajko
  • płatki i otręby owsiane lub bułka tarta
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry i/lub inne przyprawy
  • sól, pieprz
  • ew. można dodać podsmażoną, drobno pokrojoną cebulę (wtedy - zwłaszcza z soczewicą -  smakują bardziej jak mielone)
  • ew. sezam do obtoczenia

sposób:

Fasolę/soczewicę niedokładnie zblendować (ma powstać masa z grudkami), dodać jajko, przyprawy, siemie lniane i łyżkę lub dwie owsianki / bułki tartej i wymieszać. Jeśli konsystencja pasty jest zbyt rzadka dodać więcej owsianki / bułki tartej. Formować placki i delikatnie obtaczać je w niewielkiej ilości bułki tartej (lub w sezamie) wklepując ją w kotlet. Smażyć z każdej strony na tłuszczu do zezłocenia.

koniec.

Komentarze