składniki:
- 2/3 szklanki suchej fasoli namoczonej przez noc i ugotowanej lub 2 puszki fasoli, może być czerwona, może być mieszana (fasolę opłukać i odsączyć) można zastąpić szklanką dzień wcześniej ugotowanej i odsączonej zielonej soczewicy
- 1 jajko
- płatki i otręby owsiane lub bułka tarta
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżeczki mielonej kolendry i/lub inne przyprawy
- sól, pieprz
- ew. można dodać podsmażoną, drobno pokrojoną cebulę (wtedy - zwłaszcza z soczewicą - smakują bardziej jak mielone)
- ew. sezam do obtoczenia
sposób:
Fasolę/soczewicę niedokładnie zblendować (ma powstać masa z grudkami), dodać jajko, przyprawy, siemie lniane i łyżkę lub dwie owsianki / bułki tartej i wymieszać. Jeśli konsystencja pasty jest zbyt rzadka dodać więcej owsianki / bułki tartej. Formować placki i delikatnie obtaczać je w niewielkiej ilości bułki tartej (lub w sezamie) wklepując ją w kotlet. Smażyć z każdej strony na tłuszczu do zezłocenia.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz