Przepis na 4 duże porcje.
składniki:
beszamel (przy robieniu musaki w dużej brytfannie można zrobić beszamelu z 1,5 porcji, żeby wszystko było przykryte muszkatołową pierzynką):
- 3 średnia-małe bakłażany
- 1,5-2 puszki pomidorów (1 słoik pomidorów)
- 5 średnich ziemniaków
- spora cebula
- 6 średnich ząbków czosnku
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki oregano
- szczypta cukru
- sól, pieprz
- 2-3 kopiate łyżeczki koncentratu pomidorowego
- pęczek natki pietruszki
- olej/oliwa
- można dodać 15 dag mięsa mielonego drobiowego lub odciśnięte, poszarpane i przysmażone tofu z dodatkiem sosu sojowego
- można spróbować zamiast lub obok tofu dodać wymoczone i podsmażone na maśle podgrzybki - wydaje się, że mogą się znakomicie komponować
beszamel (przy robieniu musaki w dużej brytfannie można zrobić beszamelu z 1,5 porcji, żeby wszystko było przykryte muszkatołową pierzynką):
- łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- około 1,5 szklanki mleka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
sposób:
Ziemniaki pokroić w plastry i ugotować.
Rozgrzać piekarnik powyżej 180 st. Bakłażany pokroić w plastry 1-1,5 cm (mogą być wzdłużne) i układać na wyłożonej papierem blasze. Posolić z obu stron i polać/skropić oliwą z pierwszego tłoczenia. Piec ok. 10 min i odwrócić; piec kolejne 5 min., żeby były przysmażone nieco.
Cebulę pokroić w kostkę, posiekać czosnek i podsmażyć na oleju. Jeśli się dodaje mięso/tofu, to dodać teraz i podsmażyć (właściwie to tofu najpierw podsmażyć, doprawić sosem sojowym i potem dodać cebulę). Następnie dodać pomidory, cynamon, kumin, oregano szczyptę cukru, sól, pieprz i koncentrat pomidorowy. Sprawdzić, czy dobre.
Przygotować beszamel.
Brytfankę wysmarować olejem. Na dnie położyć ziemniaki, na nie 1/3 sosu z mięsa/fotu (plus ew. podgrzybki) i pomidorów, na to 1/3 bakłażanów (tyle, żeby pokryć płaską warstwą powierzchnię foremki) i 1/2 pietruszki, potem sos, bakłażany, podgrzybki, pietruszka i ostatecznie sos, bakłażany i beszamel.
Zapiekać w bardzo gorącym piekarniku (około 240 stopni?) przez 35-40 minut, aż na górze wytworzy się złota skorupka (przez pierwsze 20 min można zapiekać pod przykryciem).
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz