moussaka / musaka

Przepis na 4 duże porcje.

Uwaga: jeśli robimy przepis wegański, to w miejsce mozarelli trzeba dać taką ilość więcej ziemniaków (albo może i jeszcze więcej), bo przy po prostu odjętej mozarelli całość wychodzi smaczna, ale trochę zbyt wodnista i mało treściwa. Wydaje się, że z większą ilością ziemniaków będzie super.

składniki:
  • 3 małe bakłażany
  • 1,5-2 puszki pomidorów
  • 4 średnie ziemniaki
  • spora cebula
  • 3 średnie ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
  • 3 kopiate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 kulki mozarelli (200 g)
  • pęczek natki pietruszki
  • olej/oliwa
  • ew. 1 mała starta marchewka
  • ew. można dodać 15 dag mięsa mielonego drobiowego

beszamel:
  • łyżka mąki
  • łyżka masła (może ciut więcej)
  • około szklanki mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

sposób:

Ziemniaki pokroić w plastry i ugotować. Cebulę pokroić w kostkę, posiekać czosnek i podsmażyć na oleju. Jeśli się dodaje mięso i lub marchewkę, to dodać teraz i podsmażyć. Następnie dodać pomidory z puszki, cynamon, kumin, oregano szczyptę cukru, sól, pieprz i koncentrat pomidorowy. Całość ma być nieco niedosolona.
Bakłażany pokroić w plastry 1-1,5 cm (mogą być wzdłużne), nasolić pozostawić na ok. 20 min. Rozgrzać piekarnik do ok. 180 st., bakłażany opłukać z soli, odsączyć z wody papierowym ręcznikiem i kłaść na posmarowanej tłuszczem (grubo) blasze. Piec ok. 10 min i odwrócić; piec kolejne 5 min., żeby były przysmażone nieco.
Przygotować beszamel. Po połączeniu składników, dodać połowę startego sera.

Foremkę wysmarować olejem. Na dnie położyć ziemniaki, na nie 1/3 sosu z mięsa i pomidorów, na to 1/3 bakłażanów (tyle, żeby pokryć płaską warstwą powierzchnię foremki) i 1/2 pietruszki, potem sos, bakłażany pietruszka i ostatecznie sos, bakłażany i beszamel. Na beszamel nasypać resztę sera i nieco go "wklepać" w sos.

Zapiekać w bardzo gorącym piekarniku (około 240 stopni?) przez 35-40 minut (aż na górze wytworzy się złota skorupka).

koniec.

Komentarze