Przepis na 4 duże porcje.
Uwaga: jeśli robimy przepis wegański, to w miejsce mozarelli trzeba dać taką ilość więcej ziemniaków (albo może i jeszcze więcej), bo przy po prostu odjętej mozarelli całość wychodzi smaczna, ale trochę zbyt wodnista i mało treściwa. Wydaje się, że z większą ilością ziemniaków będzie super.
Uwaga: jeśli robimy przepis wegański, to w miejsce mozarelli trzeba dać taką ilość więcej ziemniaków (albo może i jeszcze więcej), bo przy po prostu odjętej mozarelli całość wychodzi smaczna, ale trochę zbyt wodnista i mało treściwa. Wydaje się, że z większą ilością ziemniaków będzie super.
składniki:
beszamel:
- 3 małe bakłażany
- 1,5-2 puszki pomidorów
- 4 średnie ziemniaki
- spora cebula
- 3 średnie ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki oregano
- szczypta cukru
- sól, pieprz
- 3 kopiate łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 kulki mozarelli (200 g)
- pęczek natki pietruszki
- olej/oliwa
- ew. 1 mała starta marchewka
- ew. można dodać 15 dag mięsa mielonego drobiowego
beszamel:
- łyżka mąki
- łyżka masła (może ciut więcej)
- około szklanki mleka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
sposób:
Ziemniaki pokroić w plastry i ugotować. Cebulę pokroić w kostkę, posiekać czosnek i podsmażyć na oleju. Jeśli się dodaje mięso i lub marchewkę, to dodać teraz i podsmażyć. Następnie dodać pomidory z puszki, cynamon, kumin, oregano szczyptę cukru, sól, pieprz i koncentrat pomidorowy. Całość ma być nieco niedosolona.
Bakłażany pokroić w plastry 1-1,5 cm (mogą być wzdłużne), nasolić pozostawić na ok. 20 min. Rozgrzać piekarnik do ok. 180 st., bakłażany opłukać z soli, odsączyć z wody papierowym ręcznikiem i kłaść na posmarowanej tłuszczem (grubo) blasze. Piec ok. 10 min i odwrócić; piec kolejne 5 min., żeby były przysmażone nieco.
Przygotować beszamel. Po połączeniu składników, dodać połowę startego sera.
Foremkę wysmarować olejem. Na dnie położyć ziemniaki, na nie 1/3 sosu z mięsa i pomidorów, na to 1/3 bakłażanów (tyle, żeby pokryć płaską warstwą powierzchnię foremki) i 1/2 pietruszki, potem sos, bakłażany pietruszka i ostatecznie sos, bakłażany i beszamel. Na beszamel nasypać resztę sera i nieco go "wklepać" w sos.
Zapiekać w bardzo gorącym piekarniku (około 240 stopni?) przez 35-40 minut (aż na górze wytworzy się złota skorupka).
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz