Bardzo dobra: delikatnie słodka, bardzo ostra z przypraw. Do picia małymi ilościami. Świetnie rozgrzewa.
za: http://nalewkator.blogspot.com/2013/08/zoadkowa-gorzka-zrob-to-sam.html
składniki (na pół litra, choć lepiej zrobić więcej):
za: http://nalewkator.blogspot.com/2013/08/zoadkowa-gorzka-zrob-to-sam.html
składniki (na pół litra, choć lepiej zrobić więcej):
- 0,5 l wódki ze spirytusu (1:1)
- 5 dag brązowego cukru
- 5 dag rodzynków
- 5,5 g otartej gałki muszkatołowej
- 5,5 g kminku
- 5,5 g mielonego imbiru
- 5,5 g nasion anyżu (rozdrobnionych)
- 2 g mielonych goździków
sposób:
Wszystko wsypać i wlać do słoja, odstawić na dwa tygodnie. Potrząsać i mieszać. Następnie odcedzić (wymaga to cokolwiek cierpliwości) i zlać do butelek. Gotowa po około 2 miesiącach.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz