żołądkowa gorzka (a raczej żołądkowa ostra)

Bardzo dobra: delikatnie słodka, bardzo ostra z przypraw. Do picia małymi ilościami. Świetnie rozgrzewa.
za: http://nalewkator.blogspot.com/2013/08/zoadkowa-gorzka-zrob-to-sam.html

składniki (na pół litra, choć lepiej zrobić więcej):
  • 0,5 l wódki ze spirytusu (1:1)
  • 5 dag brązowego cukru
  • 5 dag rodzynków
  • 5,5 g otartej gałki muszkatołowej
  • 5,5 g kminku
  • 5,5 g mielonego imbiru
  • 5,5 g nasion anyżu (rozdrobnionych)
  • 2 g mielonych goździków

sposób:

Wszystko wsypać i wlać do słoja, odstawić na dwa tygodnie. Potrząsać i mieszać. Następnie odcedzić (wymaga to cokolwiek cierpliwości) i zlać do butelek. Gotowa po około 2 miesiącach.

koniec.

Komentarze