jägermeister (podróba)

Moja wersja jest dosyć nisko procentowa, bo z podanych proporcji wychodzi 0,75 l około 27% napitku.
przepis na podstawie: http://bialaglowka.blogspot.com/2013/11/warminski-owczy-czyli-nalewka-zioowa.html

składniki:
  • 0,5 l wódki ze spirytusu (1:1)
  • po łyżeczce rozdrobnionych: kminku, rozmarynu, majeranku, tymianku, mięty, jałowca, rumianku
  • po pół łyżeczki: suszonej bazylii, estragonu (ja zastąpiłam ziołami prowansalskimi), piołun, pietruszka (dałam ok. 3 gałązki świeżej), imbiru
  • łyżeczka razem (sproszkowanych): cynamon, kardamon, goździki, pieprz czarny
  • zmiażdżona gałązka suszonej lawendy
  • otarta skórka z połówki cytryny
oraz

  • 0,25 l wody
  • 130 g brązowego cukru

sposób:
Zioła wsypujemy do słoja, zalewamy wódką i odstawiamy na godzinę. Wodę gotujemy i rozpuszczamy w niej cukier. Nastaw filtrujemy i mieszamy ze słodką wodą. Rozlewamy do butelek. Zostawiamy na pół do półtorej roku w ciemnym chłodnym miejscu.

koniec.

Komentarze