(wypróbowane na piersi indyczej)
składniki wystarczające na 0,5 kg kawałek mięsa:
sposób:
najpierw kawałek mięsa wymoczyć przez 15 minut w wodzie z 2 łyżeczkami soli, następnie go osuszyć. składniki na marynatę połączyć. mięso wysmarować marynatą odłożyć do lodówki na kilka godzin (ponoć może być i doba). piec (razem z marynato-glazurą!) w rękawie przez 50 minut, przy czym na ostatni kwadrans rękaw rozciąć, by powstała chrupiąca skórka.
koniec.
składniki wystarczające na 0,5 kg kawałek mięsa:
- 2-3 łyżki niesłodkich powideł śliwkowych
- łyżka miodu
- łyżka sosu sojowego
- łyżka soku z cytryny lub octu balsamicznego
sposób:
najpierw kawałek mięsa wymoczyć przez 15 minut w wodzie z 2 łyżeczkami soli, następnie go osuszyć. składniki na marynatę połączyć. mięso wysmarować marynatą odłożyć do lodówki na kilka godzin (ponoć może być i doba). piec (razem z marynato-glazurą!) w rękawie przez 50 minut, przy czym na ostatni kwadrans rękaw rozciąć, by powstała chrupiąca skórka.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz