szarlotka idealna

(przepis na niewielką blaszkę - ok. 20 x 30 cm)

Po ostatnim razie doszłam do wniosku, że ciasta w stosunku do jabłek jest znacznie za dużo (za grube warstwy i niepotrzebne boki). Myślę, że najlepiej będzie teraz wypróbować z połowy (sic!) porcji zrobić ciasto przy tej samej ilości jabłek. Wtedy połową ciasta wylepić dno blaszki, a drugą połowę zetrzeć na wierzchu.

składniki:
  • 0,4 kg mąki
  • kostka masła
  • 60 g cukru (= 3/8 szklanki 200 ml)
  • płaska łyżeczka sody
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 kg jabłek (nie więcej niż 1,2 kg) pokrojonych na jak najcieńsze plasterki; jabłka winny być winne lub kwaśne, ale nie słodkie
  • brązowy cukier (kilka łyżek)
  • cynamon


sposób:

składniki na ciasto wymieszać, schłodzić w lodówce. dwoma trzecimi objętości wylepić wyłożoną papierem brytfankę. na to układać warstwami jabłka, każdą warstwę delikatnie posypując cukrem i cynamonem. na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto (żeby się dało trzeć wsadzić na chwilę do zamrażalnika). piec w niskiej temperaturze (150 stopni?) około godzinę lub dłużej, aż wierzch będzie złoty.

koniec.

Komentarze