(przepis na niewielką blaszkę - ok. 20 x 30 cm)
Po ostatnim razie doszłam do wniosku, że ciasta w stosunku do jabłek jest znacznie za dużo (za grube warstwy i niepotrzebne boki). Myślę, że najlepiej będzie teraz wypróbować z połowy (sic!) porcji zrobić ciasto przy tej samej ilości jabłek. Wtedy połową ciasta wylepić dno blaszki, a drugą połowę zetrzeć na wierzchu.
składniki:
sposób:
składniki na ciasto wymieszać, schłodzić w lodówce. dwoma trzecimi objętości wylepić wyłożoną papierem brytfankę. na to układać warstwami jabłka, każdą warstwę delikatnie posypując cukrem i cynamonem. na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto (żeby się dało trzeć wsadzić na chwilę do zamrażalnika). piec w niskiej temperaturze (150 stopni?) około godzinę lub dłużej, aż wierzch będzie złoty.
koniec.
Po ostatnim razie doszłam do wniosku, że ciasta w stosunku do jabłek jest znacznie za dużo (za grube warstwy i niepotrzebne boki). Myślę, że najlepiej będzie teraz wypróbować z połowy (sic!) porcji zrobić ciasto przy tej samej ilości jabłek. Wtedy połową ciasta wylepić dno blaszki, a drugą połowę zetrzeć na wierzchu.
składniki:
- 0,4 kg mąki
- kostka masła
- 60 g cukru (= 3/8 szklanki 200 ml)
- płaska łyżeczka sody
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 1 kg jabłek (nie więcej niż 1,2 kg) pokrojonych na jak najcieńsze plasterki; jabłka winny być winne lub kwaśne, ale nie słodkie
- brązowy cukier (kilka łyżek)
- cynamon
sposób:
składniki na ciasto wymieszać, schłodzić w lodówce. dwoma trzecimi objętości wylepić wyłożoną papierem brytfankę. na to układać warstwami jabłka, każdą warstwę delikatnie posypując cukrem i cynamonem. na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto (żeby się dało trzeć wsadzić na chwilę do zamrażalnika). piec w niskiej temperaturze (150 stopni?) około godzinę lub dłużej, aż wierzch będzie złoty.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz