przepis powstał po zmodyfikowaniu przepisu na zupę meksykańską z Kwestii Smaku.
składniki:
sposób:
1. pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, posolić, otoczyć w mieszance mąki, kurkumy, chili (w proszku). odstawić.
2. pokroić cebulę w drobną kostkę. zeszklić ją na maśle z dodatkiem pokrojonej połówki papryczki chili. dodać drobno pokrojony czosnek, następnie kurczaka. podsmażyć.
3. w garnku do 1,25l wrzącej wody dodać kostkę rosołową, kukurydzę (odcedzoną), przecier, kolendrę. lekko zblendować (by zrobiło się zawiesiste, ale nie kremowe).
4. dodać do zupy zawartość patelni. wymieszać. doprawić do smaku.
podawać z pieczywem.
koniec.
składniki:
- pół dużej piersi z kurczaka
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 1/2-1 papryczka chili (jeśli brak, wtedy więcej tej w proszku)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400-500g przecieru pomidorowego
- puszka kukurydzy
- kostka rosołowa
- 2-3 łyżki mielonych owoców kolendry
sposób:
1. pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, posolić, otoczyć w mieszance mąki, kurkumy, chili (w proszku). odstawić.
2. pokroić cebulę w drobną kostkę. zeszklić ją na maśle z dodatkiem pokrojonej połówki papryczki chili. dodać drobno pokrojony czosnek, następnie kurczaka. podsmażyć.
3. w garnku do 1,25l wrzącej wody dodać kostkę rosołową, kukurydzę (odcedzoną), przecier, kolendrę. lekko zblendować (by zrobiło się zawiesiste, ale nie kremowe).
4. dodać do zupy zawartość patelni. wymieszać. doprawić do smaku.
podawać z pieczywem.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz