składniki (na sporą ilość pasty, ale nie przesadnie dużą licząc na 2 osoby):
sposób:
bakłażany ponakłuwać i włożyć do piekarnika na ok 45 min (aż będą miękkie skórka brzydka i generalnie będą wyglądać źle). wyjąc poczekać aż nie będą parzyć i łyżeczką zeskrobać miąższ ze skórki. skórkę wyrzucić.
w osobnym naczyniu, jeśli brak tahini: uprażyć sezam, następnie zblendować lub zetrzeć go w moździerzu na gładką masę. dodać 2 łyżki oleju wymieszać. tahini gotowa.
czosnek obrać, pokroić trochę i dorzucić do miąższów bakłażanowych, dodać tam również tahini, sól i pieprz do smaku, i sok z cytryny. zblendować.
polać nieco oliwą na wierzchu.
smaczniejsze jak postoi noc w lodówce.
podawać do pieczywa, z natką pietruszki, posypane czerwoną papryką, albo w inny sposób.
koniec.
- 2 duże bakłażany (lub więcej małych)
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki tahini lub 4 łyżki sezamu
- olej i oliwa
- sok z ok. 1/4 cytryny
- sól, pieprz
sposób:
bakłażany ponakłuwać i włożyć do piekarnika na ok 45 min (aż będą miękkie skórka brzydka i generalnie będą wyglądać źle). wyjąc poczekać aż nie będą parzyć i łyżeczką zeskrobać miąższ ze skórki. skórkę wyrzucić.
w osobnym naczyniu, jeśli brak tahini: uprażyć sezam, następnie zblendować lub zetrzeć go w moździerzu na gładką masę. dodać 2 łyżki oleju wymieszać. tahini gotowa.
czosnek obrać, pokroić trochę i dorzucić do miąższów bakłażanowych, dodać tam również tahini, sól i pieprz do smaku, i sok z cytryny. zblendować.
polać nieco oliwą na wierzchu.
smaczniejsze jak postoi noc w lodówce.
podawać do pieczywa, z natką pietruszki, posypane czerwoną papryką, albo w inny sposób.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz