pleśniak (wg przepisu Mamy Muminka)




składniki (na małą blaszkę ok 18x30):

  • 0,4 kg mąki
  • 25 dag masła
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • słoik dżemu niskosłodzonego zakwaszonego dodatkowo sokiem z połówki cytryny i/lub świeżych owoców ok. 3/4 kg
  • 0,5 szklanki cukru do białek


sposób:

mąka, masło, żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia, szczypta soli - wyrobić. następnie podzielić na 3 części, jedną z tych części wyłożyć blaszkę, na to owoce/dżem. do drugiej części dodać kakao. na owoce pokruszyć część kakaową. na to pianę z białek i cukru. i na koniec pokruszyć ostatnią część ciasta.
piec 40 min w 180 stopniach C (do suchego patyczka).

uwaga moja:
jeśli chcemy zrobić np. pianę z większej ilości białek (bo zostały z czegoś), albo jeśli dodajemy bardzo soczyste owoce, to należy piec w mniejszej temperaturze dłużej (nadal do suchego patyczka).

koniec.

Komentarze