składniki:
sposób:
jałowiec i pieprz porozbijać w moździerzu, dodać sól. natrzeć tym mięso. natrzeć mięso oliwą. obłożyć je liśćmi laurowymi. odstawić do lodówki na ok 24 godziny.
obsmażyć z każdej strony, obłożyć słoniną. piec w nagrzanym piekarniku do ok 180 st. (temp. nie może być za wysoka, bo mięso mocno się skurczy) 80 min pod przykryciem, przy czym po ok 40 min. zdjąć słoninę, po kolejnych 10 min. (pół godziny przed wyjęciem) odkryć, żeby powstała złocista skórka.
koniec.
- mięso wieprzowe na pieczeń (np. szynka), ok 1 kg
- łyżeczka owoców jałowca
- łyżeczka kolorowego pieprzu
- łyżeczka soli
- kilka liści laurowych
- oliwa
- 15-20 dag słoniny (nie jestem przekonana czy jest ona konieczna)
sposób:
jałowiec i pieprz porozbijać w moździerzu, dodać sól. natrzeć tym mięso. natrzeć mięso oliwą. obłożyć je liśćmi laurowymi. odstawić do lodówki na ok 24 godziny.
obsmażyć z każdej strony, obłożyć słoniną. piec w nagrzanym piekarniku do ok 180 st. (temp. nie może być za wysoka, bo mięso mocno się skurczy) 80 min pod przykryciem, przy czym po ok 40 min. zdjąć słoninę, po kolejnych 10 min. (pół godziny przed wyjęciem) odkryć, żeby powstała złocista skórka.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz