tiramisu wg Muminka

składniki:

  • mascarpone (250g), byle nie piątnica
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru lub 5 łyżek cukru pudru
  • 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • kieliszek (50 ml) brandy lub amaretto
  • laska wanilii
  • biszkopty ( powinny  być świeże, suche za bardzo nasiąkają kawą)

sposób:
Kawę zalać ok. 250 ml wody, dolać alkohol, ostudzić.
Jajka sparzyć; oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, do żółtek wsypać cukier, utrzeć. Dodać mascarpone i wanilię, zmiksować, na koniec dodać białka, wymieszać łyżką.
Biszkopty nasączać kawą, układać w naczyniu; po ułożeniu warstwy ciastek wlać połowę przygotowanej masy, wyłożyć drugą warstwę biszkoptów, wlać resztę masy. Przykryć szczelnie folią spożywczą. Odstawić do lodówki, najlepiej na noc.

Przed podaniem posypać kakao. 

koniec.

Komentarze