składniki:
koniec.
- mascarpone (250g), byle nie piątnica
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru lub 5 łyżek cukru pudru
- 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
- kieliszek (50 ml) brandy lub amaretto
- laska wanilii
- biszkopty ( powinny być świeże, suche za bardzo nasiąkają kawą)
sposób:
Kawę zalać ok. 250 ml wody, dolać alkohol, ostudzić.
Jajka sparzyć; oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, do żółtek wsypać cukier, utrzeć. Dodać mascarpone i wanilię, zmiksować, na koniec dodać białka, wymieszać łyżką.
Biszkopty nasączać kawą, układać w naczyniu; po ułożeniu warstwy ciastek wlać połowę przygotowanej masy, wyłożyć drugą warstwę biszkoptów, wlać resztę masy. Przykryć szczelnie folią spożywczą. Odstawić do lodówki, najlepiej na noc.
Przed podaniem posypać kakao.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz