rugelachy



ciasto:
  • 200g masła zimnego
  • 200g sera białego mielonego, albo bardzo mielonego, w sensie kremowego
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • szczypta soli
  • mąki ile weźmie (ok. 150-200g)


nadzienia (dwa):

 primo:
  • powidła śliwkowe pół słoiczka
  • łyżka cukru (chyba, że słodzone to bez)
  • łyżka kakao
 secundo:
  • zmielone ok 100g orzechów laskowych i migdałów
  • ze 4-5 łyżek wrzącego mleka
  • 1 łyżka kakao
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • trochę bułki tartej


sposób:

ciasto:
Zmiksować masło i ser na gładką masę (ok 3 min), dodać cukier i sól. zmiksować. Dodać mąkę: Początkowo można dalej miksować (krótko bardzo), następnie szybko zagnieść (ale masa ma być jednolita!). Masło ma być zimne, żeby masa nie wzięła za dużo mąki, bo wychodzą zbyt mączne, a za mało maślane.
Powstałe ciasto podzielić na 3 kulki, owinąć w folię, wstawić do lodówki/zamrażalnika (w zależności od dostępnego czasu).
Każdą kulkę rozwałkować na z-grubsza-koło i podzielić na 8 z-grubsza-trójkątów.

farsze:
  • farsz primo: wszystko wymieszać. koniec.
  • farsz secundo: elementy zmielone, kakao, cynamon wymieszać i sparzyć wrzącym mlekiem. dodać bułki tartej, żeby całość miała gęstą konsystencję. koniec.

finisz:
Ulepić rogaliki z farszem. nagrzać piekarnik do ok 100 - 140 stopni i piec w takiej niskiej temperaturze do zarumienienia (15 - 20 min).

koniec.


Komentarze