ciasto:
- 200g masła zimnego
- 200g sera białego mielonego, albo bardzo mielonego, w sensie kremowego
- 2 łyżki cukru brązowego
- szczypta soli
- mąki ile weźmie (ok. 150-200g)
nadzienia (dwa):
primo:
- powidła śliwkowe pół słoiczka
- łyżka cukru (chyba, że słodzone to bez)
- łyżka kakao
- zmielone ok 100g orzechów laskowych i migdałów
- ze 4-5 łyżek wrzącego mleka
- 1 łyżka kakao
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- trochę bułki tartej
sposób:
ciasto:
Zmiksować masło i ser na gładką masę (ok 3 min), dodać cukier i sól. zmiksować. Dodać mąkę: Początkowo można dalej miksować (krótko bardzo), następnie szybko zagnieść (ale masa ma być jednolita!). Masło ma być zimne, żeby masa nie wzięła za dużo mąki, bo wychodzą zbyt mączne, a za mało maślane.
Powstałe ciasto podzielić na 3 kulki, owinąć w folię, wstawić do lodówki/zamrażalnika (w zależności od dostępnego czasu).
Każdą kulkę rozwałkować na z-grubsza-koło i podzielić na 8 z-grubsza-trójkątów.
farsze:
- farsz primo: wszystko wymieszać. koniec.
- farsz secundo: elementy zmielone, kakao, cynamon wymieszać i sparzyć wrzącym mlekiem. dodać bułki tartej, żeby całość miała gęstą konsystencję. koniec.
finisz:
Ulepić rogaliki z farszem. nagrzać piekarnik do ok 100 - 140 stopni i piec w takiej niskiej temperaturze do zarumienienia (15 - 20 min).
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz