sos do drugiego dania

Aksamitny sos można uzyskać poprzez odpowiednią kolejność składników.

składniki:
  • nieco ponad 100 g masła
  • 1 kopiata i jedna płaska łyżka mąki
  • bulion (lub wywar z grzybów)
  • to jaki ma być sos (grzyby, koncentrat pomidorowy, inne)
  • ew. kubek kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz

sposób:
  1. roztopić masło
  2. dodać mąki i wymieszać
  3. dodawać powoli bulionu/wywaru, mieszając intensywnie
  4. dodatki do sosu
    4a. jeśli sos ma być ze śmietaną dodać zahartowaną śmietanę
  5. doprawić
  6. gotowe
Żeby uzyskać idealny sos grzybowy: grzyby uprzednio (jeśli suszone: namoczyć i podgotować) podsmażyć z cebulą pokrojoną w kostkę i koniecznie dodać śmietanę.

koniec.

Komentarze