Aksamitny sos można uzyskać poprzez odpowiednią kolejność składników.
składniki:
sposób:
składniki:
- nieco ponad 100 g masła
- 1 kopiata i jedna płaska łyżka mąki
- bulion (lub wywar z grzybów)
- to jaki ma być sos (grzyby, koncentrat pomidorowy, inne)
- ew. kubek kwaśnej śmietany
- sól i pieprz
sposób:
- roztopić masło
- dodać mąki i wymieszać
- dodawać powoli bulionu/wywaru, mieszając intensywnie
- dodatki do sosu
4a. jeśli sos ma być ze śmietaną dodać zahartowaną śmietanę - doprawić
- gotowe
Żeby uzyskać idealny sos grzybowy: grzyby uprzednio (jeśli suszone: namoczyć i podgotować) podsmażyć z cebulą pokrojoną w kostkę i koniecznie dodać śmietanę.
koniec.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz