tarta wytrawna

składniki na spód:
  • pół kostki miękkiego masła
  • półtorej nutellówki mąki
  • kopiata łyżka gęstej śmietany/jogurtu greckiego

składniki na farsz:
  • 1 duża lub 2 małe marchwie
  • brokuł ugotowany al dente (może być nawet bardziej twardy)
  • 1 duża cebula
  • około 1/3-1/2 kostki fety
  • 2 jajka
  • ok. 100-150 ml śmietanki
  • sól, pieprz


sposób:

Ciasto wyrabiamy ręką do momentu, aż się uda z niego zlepić kulę. Następnie wkładamy je do lodówki na co najmniej pół godziny. W tym czasie podsmażamy posiekaną w pół-krążki cebulę i posiekaną w drobne plastry marchew. Podgotowujemy brokuła. Jajka, śmietankę, sól i pieprz porządnie rozbełtujemy montewką.
Ciastem wylepiamy formę na tartę, nakłuwamy widelcem, wysypujemy ciężarkami i podpiekamy w ok 200 st. przez 15 min. Na podpieczone ciasto układamy cebulę z marchewką, fetę, brokuła i zalewamy wszystko rozbełanymi ze śmietanką jajkami.
Pieczemy w 180 st. do momentu aż zalewa się zetnie.

koniec.

Komentarze