składniki na spód:
składniki na farsz:
sposób:
Ciasto wyrabiamy ręką do momentu, aż się uda z niego zlepić kulę. Następnie wkładamy je do lodówki na co najmniej pół godziny. W tym czasie podsmażamy posiekaną w pół-krążki cebulę i posiekaną w drobne plastry marchew. Podgotowujemy brokuła. Jajka, śmietankę, sól i pieprz porządnie rozbełtujemy montewką.
Ciastem wylepiamy formę na tartę, nakłuwamy widelcem, wysypujemy ciężarkami i podpiekamy w ok 200 st. przez 15 min. Na podpieczone ciasto układamy cebulę z marchewką, fetę, brokuła i zalewamy wszystko rozbełanymi ze śmietanką jajkami.
Pieczemy w 180 st. do momentu aż zalewa się zetnie.
koniec.
- pół kostki miękkiego masła
- półtorej nutellówki mąki
- kopiata łyżka gęstej śmietany/jogurtu greckiego
składniki na farsz:
- 1 duża lub 2 małe marchwie
- brokuł ugotowany al dente (może być nawet bardziej twardy)
- 1 duża cebula
- około 1/3-1/2 kostki fety
- 2 jajka
- ok. 100-150 ml śmietanki
- sól, pieprz
sposób:
Ciasto wyrabiamy ręką do momentu, aż się uda z niego zlepić kulę. Następnie wkładamy je do lodówki na co najmniej pół godziny. W tym czasie podsmażamy posiekaną w pół-krążki cebulę i posiekaną w drobne plastry marchew. Podgotowujemy brokuła. Jajka, śmietankę, sól i pieprz porządnie rozbełtujemy montewką.
Ciastem wylepiamy formę na tartę, nakłuwamy widelcem, wysypujemy ciężarkami i podpiekamy w ok 200 st. przez 15 min. Na podpieczone ciasto układamy cebulę z marchewką, fetę, brokuła i zalewamy wszystko rozbełanymi ze śmietanką jajkami.
Pieczemy w 180 st. do momentu aż zalewa się zetnie.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz